lauantai 3. elokuuta 2013

NÄIN MEIDÄT SYÖTETÄÄN LIHAVIKSI

Koko läntisen maailman ruokaterapeutit hössöttävät terveellisemmän ruuan puolesta. Silti liikalihavuus on jo kansantauti. Pienet lapsetkin kärsivät liian korkeista kolesteroli-arvoista ja aikuisilla perse leviää päivä päivältä ja lopulta pumppu pettää.Toisaalla diettien myyjät tahkoavat rahaa ja toisaalla ruokateollisuus kemiallistaa tuotteitaan jatkuvasti. Kansa lihoo pikkuhiljaa, mutta varmasti. Ja sairastelee.

Elintarvikkeita valvova Evira seisoo vieressä tumput suorina, vaikka viraston ensisijainen velvollisuus olisi seurata silmä tarkkana mitä meille syötetään. Ruokateollisuus paskat piittaa mitä pakkauksiin tungetaan kunhan sisältö täyttää määräykset nipin napin. Kauppiaiden moraalin perään on turha kysellä. Ja kun ympyrä sulkeutuu, epäterveellisestä ruuasta aiheutuneet sairaudet kaatuvat aina veronmaksajien niskaan.

Vaivihkaa ja pikkuhiljaa elintarviketeollisuus muuttaa makuaistiamme. Kohta kukaan ei osaa sanoa, miltä ruoka oikeasti maistuu. Tai miltä sen pitäisi maistua.

Tässä vain pieni esimerkki siitä missä mennään. Pakkauksen ulkoasun uusimisen varjolla myös sisältöä fiilataan valmistajan kannalta halvempiin raaka-aineisiin, mutta kuluttajan kannalta epäterveellisempään tuotteeseen. Otan tässä esimerkkinä Pirkan Hollandaisekastikkeen. Uuden pakkauksen myötä ravintoarvot niistettiin vähin äänin minimiin. Proteenipitoisuutta laskettiin huomattavasti ja rasvan laatua heikennettiin ja lisättiin. Auringonkukkaöljy korvattiin epäterveellisillä palmu- ja rapsiöljyllä. Rakastamani parsa hollandaisekastikkeella kärsi uudistuksen myötä totaalisen inflaation. Uusi tuote on suomeksi sanottuna mautonta -ja epäterveellistä- paskaa. Eli kannattaa miettiä mitä suuhunsa tunkee.
Kuvassa oikealla on vanha pakkaus ja sen sisältö.
Ainekset:
Vehnäjauho, kasvisöljy (auringonkukka), maitojauhe, keltuaisjauhe, suola, modifioitu (muunnettu) maissitärkkelys, glukoosisiirappi, emulgointiaine (E451),
maitoproteiini, aromivahvenne (E621), happamuudensäätöaine (E330), mausteet (kurkuma, sipulijauhe, mustapippuri), aromit (voi, chili, lime, sitruuna), porkkanajauhe, värit (E 101, E 160 a), hiivauute.
Ravintoarvo:
100 g tuotetta sisältää:
energiaa 1380 kj (330 kcal)
proteiinia 7,3 g
hiilihydraattia 32 g
rasvaa 19 g
Kastikeainesten suolapitoisuus 7 %, ohjeen mukaan valmistetussa kastikkeessa 1,0 %.

Uuden pakkauksen sisältö:

Ainesosat:
Vehnätärkkelys (sis. gluteenia), kasvisöljyt (palmu, rapsi), rasvaton maitojauhe, keltuaisjauhe, suola, muunnettu maissitärkkelys, glukoosisiirappi, emulgointiaine (E 451), maitoproteiini, happamuudensäätöaine (sitruunahappo), väri (E101), sipulijauhe, aromit, mauste (kurkuma), porkkanajauhe, hiivauute, limetinmehujauhe, maitodekstriini. Saattaa sisältää pieniä määriä soijaa,selleriä ja sinapinsiemeniä. Ohjeen mukaan valmistetun kastikkeen suolapitoisuus 1,5 %. Voimakassuolainen.
Ravintoarvo:
100 ml ohjeen mukaan valmistettua tuotetta sisältää:
proteiinia 1,5 g
hiilihydraattia 5,3 g, josta sokereita 1,2 g
rasvaa 21 g, josta tyydyttyneitä rasvahappoja 8,7 g
ravintokuitua o g
natriumia 0,7 g

Terveellisen eineksen perään huhuilevat ruoka-apostolit kyselevät onko terveellistä ruokaa enää tarjolla. Kyllä on, mutta se on kallista verrattuna ravintoköyhään valmisruokaan.

Ruuan alkuperästä ei tänä päivänä ole tietoakaan koska pakkausmerkintöjä kierretään ja manipuloidaan härskisti.
Sen verran voisi toivoa, että edes myyjä ilmoittaisi pakkausuudistusten myötä vaihtuneista lisäaineista ja muista korvikkeista. Kuluttajalla ei ole tähän ostotilaisuudessa mahdollisuutta, koska vertailukohdetta ei uudistuksen jälkeen löydy hyllystä. Toisaalta hyvin harva kuluttaja osaa suoralta kädeltä arvioida lisäaineiden yhteisvaikutusta. Eikä sitä ole edes tutkittu vaikka siitä puhutaan. Miksi ei ole tutkittu?
Kuluttajalle ei myöskään tehdä selkokielellä selväksi mitä on esimerkiksi muunneltu maissitärkkelys.
Valmisruokapakkauksiin tulisi laittaa -kuten savukeaskeissa- myös varoitustekstit: Tämä ruoka on geenimanipuloitua! Tämä ruoka on sydämelle vaarallista! Tämä ruoka sisältää tarpeettomia lisäaineita!



2 kommenttia: